E-learning... mihez kezdjünk vele? by Krisztina Fodorné

E-learning... mihez kezdjünk vele?

Előadások az elektronikus tanulástámogatás témájában

Egy tanár az elektronikus tanulástámogatásról

Adott a technológia, többé-kevésbé használni is tudjuk... és aztán? Mit tesz a tanár, hogyan integrálja az elektronikus tartalmakat és eljárásokat az eddig is működőképes pedagógiai gyakorlatába?

Megvannak az eszközök. Van rendszergazdánk, keretrendszerünk, tanáraink, tanulóink. Valami fogalmunk arról is van, hogyan kell a keretrendszerben tartalmat publikálni. De ettől még nem illeszkedik be a "hálózat" sem a képzésbe, sem az oktató életébe. Azt kell tudnunk, hogy mit akarunk ezzel az egésszel. És itt jön a neheze :)

Kedvenc prezentációm a hálózati tanulásról

Tartalom:

Név Leírás
file elearning...k_ea.ppt Változó tanárszerep - XI. E-learning fórum (2010. november 16.)
file etanulo_o..._ftk.ppt Oktatói szereplhetőségek az e-learningben (2009)
file infkonyvt..._ftk.ppt E-learning eszközök és lehetőségek a webkettő világában (2009 december)
file mellearn2...orne.ppt Informális hálózatok, informális tudás (MELLearN konferencia, 2010)
file multimedi...orne.ppt "Az a relaxálós király volt" (Multimédia az oktatásban, 2009)
file onk_hajdi...mda2.pdf Közösségi és hálózati tanulás az egyetemen - A Tenegen projekt felsőoktatási tapasztalatai (X. Országos Neveléstudományi Konferencia, 2010. november 4-6.)
file peto_prez_ftk.ppt E-learning, e-communication, e-educator (2009)
file tenegen_e...0325.ppt Informális hálózatok, informális tudás (Tenegen konferencia, 2010)
file tenegen_t...1001.ppt A hagyományos tanár-kép lebontása a hálózati tanulás során (E-learning módszerek az iskolák napi gyakorlatában - Tenegen zárókonferencia, 2010. október 1-2.)

Kedvcsináló videó Nicole Weldingtől

Tartalom:

Név Leírás
file mellearn_...ngol.doc Networked learning
file nevtud_ko...galt.doc E-educator
file oktinf_ko...0109.doc Tanulásmódszertani túlélőkészlet 2
file wcci_fina...orne.pdf Netgeneration

Creative Commons License

Tenegen - amiben hiszek

Fel kell tennem magamnak a kérdést: miért érzem, hogy a Tenegen projekt valami nagyon fontosat indított el? Miért vagyok biztos benne, hogy ez jó út? Miért gondolom, hogy jobban fog működni, mint bármi más, amit eddig tapasztaltam?

Egyszerű: ebben a közegben nemcsak hallottam integrációról, hanem láttam, tapasztaltam, kipróbáltam. Nemcsak multimédiás tananyagokat találtam, hanem egy valódi kurzust, amiben minden egységben működött, és minden vonal végén ott volt a támogató, valódi ember is.

Emellett felszabadultam. Felszabadultam a végeláthatatlan fejlesztés, a "katedrálisépítés" szinte öncéllá alakuló munkájától. Először láttam, hogy nem kell minden egyes alkalommal nekem feltalálnom a spanyolviaszt. Viszont mindig nekem kell kitalálnom, mitől lesz a sok-sok meglévő tartalom egésszé, méghozzá olyanná, amire a tanulómnak személy szerint és éppen akkor szüksége van. Most tudatosult bennem, amit régebben csak homályosan sejtettem, hogy mennyire emberi dolog az e-learning.

Ami ugyanis a közösséget illeti: igazi, pezsgő webkettes pörgés - de olyan, amelynek munka-célja van! Oktatás-célja van! Ugyanazzal a hozzáállással, amelyet korábban leginkább hobbi-felületeken láttam. Azaz: mindig van ott valaki, akire számíthatok, vagy akinek én segíthetek. Egy "munkahely", ahová úgy nézek be, mint egy csevegőoldalra.

Ez nekem a Tenegen. Vagy nem is tudom, hogy kellene hívni. Mert ez több, mint egy projekt.

Visszajelzés
*